HostLogic Zrt. | SAP Referenciáink

MUSASHI, a modern idők szamurája - SAP rendszert választott a japán autóalkatrész gyár

„Az ajánlatot adó SAP-partnerek közül a HostLogic – Smart Enterprise megoldása mellett – professzionális hozzáállásával is kiemelkedett“ Nagy András, gyárigazgató, Musashi Hungary

A japán Musashi Group autóalkatrészek tervezésére és gyártására szakosodott. Az 1938-ban alapított cég az utóbbi néhány évtizedben több gyáregységet nyitott Brazíliában, az Egyesült Államokban és Kanadában, az Egyesült Királyságban, valamint Indiában, Indonéziában, Kínában és Thaiföldön is. Száz százalékos japán tulajdonban lévő Magyar leányvállalatát, a Musashi Hungary Ipari Kft-t 2000 febru-árjában alapította Ercsiben. A Musashi első régióbeli beruházásaként létrehozott egység gömbcsuklókat, lengőkarokat és vezérműtengelyeket gyárt. Az európai autógyárak beszállítójaként tevékenységét a müncheni Musashi Europe GmbH által megkötött szerződések alapján, projektszerűen végzi. Vevői közé tartozik az Audi, a Daimler, a Fiat, a General Motors és a Mitsubishi, valamint a Honda olaszországi motorkerék-párgyára. A gyártáshoz szükséges alapanyagokat a vállalat külföldről, Németországból, Spanyolországból, Svájcból és Szlovéniából, továbbá Kínából és Japán-ból szerzi be. A Musashi Hungary jelenleg 360 alkalmazottat foglalkoztat, éves árbevétele 2007-ben meghaladta a 45 millió eurót.

Korábbi állapot

A beszerzés, a gyártás és a szállítás támogatására a Musashi Hungary korábban három, egymástól teljesen elkülönülten működő rendszert használt. A gyártott termékek számának és a vállalat méretének növekedésével azonban az integráció hiányából adódó korlátok mind markánsabban mutatkoztak meg.

„Az alapanyag-beszerzést és a gyártástervezést az anyavállalat saját fejlesztésű, AS 400-as platformon futó szoftvere segítette“ – mondta Nagy András, a Musashi Hungary gyárigazgatója. „Ezt a rendszert azonban csak nehézkesen tudtuk a helyi anyagáramlási folyamatokhoz illeszteni, ráadásul a minőségbiztosításhoz és a sarzs-kontrollhoz, a visszakövethetőséghez szükséges funkciók is hiányoztak belőle. Ezeket a mérnöki elemzéshez nélkülözhetetlen funkciókat kénytelenek voltunk Excel-táblákban, kézi adatbevitel mellett megvalósítani. Hasonló módon a pénzügyi riportok elkészítéséhez is ki kellett exportálnunk az adatokat ebből az alkalmazásból, majd manuálisan bevinnünk a különálló pénzügyi rendszerbe.“

A fő problémát ugyan az anyaggazdálkodás és gyártástervezés támogatása jelentette, egy fejlettebb célszoftver azonban csak részmegoldást adott volna a magyar leányvállalat számára. Ezért a cég 2006-ban integrált rendszer bevezetése mellett döntött, amellyel megszüntethető a különböző rendszerekben duplikált adatokból eredő redundancia, és a kézi adatbevitelből adódó hibáknak is elejét lehet venni.

A megoldás

A Musashi Hungary a saját fejlesztéstől kezdve a piacon jelen lévő hazai és nemzetközi szállítók kínálatáig több lehetséges megoldást is mérlegelt. Ennek során az anyaggazdálkodás és gyártástervezés, valamint a pénzügyi folyamatok integrált kezelése mellett fontos elvárásként fogalmazták meg, hogy a bevezetésre kerülő rendszer nemzetközi támogatottsággal bírjon. A jövőben ugyanis várható, hogy cégcsoport szintjén is jelentkezni fog a szorosabb integráció igénye. Mindezek alapján az érvek az SAP ERP rendszere mellett szóltak.

„Fontos szempont volt számunkra az is, hogy a leendő rendszer hazai támogatóit illetően legyen választási lehetőségünk“ – fejtette ki a gyárigazgató. „A megvizsgált rendszerek között volt olyan multinacionális szállítótól származó megoldás, amely funkcionalitását tekintve megfelelt volna elvárásainknak, de a hazai piacon mindössze egy képviselettel rendelkezett. Korábbi tapasztalataink alapján nem akartuk magunkat ilyen kiszolgáltatott helyzetbe hozni. Az SAP kiterjedt partnerhálózata ebben az értelemben is biztonságot ad, semmilyen körülmények között nem maradunk színvonalas támogatás nélkül.“

Ennek megfelelően a Musashi Hungary több hazai SAP-partner ajánlatát is bekérte, amelyek közül a HostLogic Smart Enterprise megoldását választotta. Ez az SAP integrált vállalatirányítási rendszerére épülő iparági megoldás mind funkcionalitását, mind méretét tekintve a középvállalatok igényeire szabott, gyorsabb és költséghatékonyabb bevezetést és üzemeltetést tesz lehetővé. „Az ajánlatot adó SAP-partnerek közül a HostLogic, Smart Enterprise megoldása mellett, professzionális hozzáállásával is kiemelkedett, amely mind a koncepcióterv elkészítésében, mind a megvalósítás során megmutatkozott“ – mondta Nagy András. „Ennek is köszönhető, hogy az egész bevezetést, a felmerült nehézségek ellenére, sikerként éltük meg.“

Eredmények és tapasztalatok

A Musashi Hungary ennek alapján 2007 nyarán bízta meg a HostLogic-ot a Smart Enterprise bevezetésével, és a rendszert 2008 februárjától használja éles munkakörnyezetben. „A Smart Enterprise egyértelműen jó választás volt“ – állapította meg a gyárigazgató. „Funkcionalitását tekintve teljes mértékben lefedi igényeinket, mindazt megvalósíthattuk benne, amit egy rendszertől jelenleg elvárunk. Lehetőségünk van további integrációs feljesztésre mind a szervezeten belül, mind a vállalatcsoport szintjén. A megoldás támogatottsága is hosszú távon biztosított, beruházásunk így megőrzi értékét.“

Nagy András szerint a vállalat életében pozitív változást hozott az anyaggazdálkodás, a gyártás és a pénzügy területei között megvalósított integráció. Az egyszeri adatbevitelből származó előnyök máris megmutatkoznak például a számlázás és a készletgazdálkodás tekintetében. A pénzügyön dolgozó alkalmazottak naprakészen látják az anyag- és készletmozgást, így mindig az aktuális állapotot tükröző, pontos adatokkal dolgozhatnak. A Smart Enterprise bevezetésével a gyártás és a logisztika területét támogató funkcionalitás is bővült, a részletesebb adatbevitel pedig egyszerűbbé teszi a minőségbiztosítást és a visszakövetést is.

Korábban az is gondot jelentett, hogy a Musashi Hungary csak e-mailben tudta tartani a kapcsolatot beszállítóival. A Smart Enterprise megoldás bevezetését követően azonban lehetőség nyílt egy webes felület kialakítására, amelyen keresztül sokkal fejlettebb kapcsolattartásra lesz lehetőség.

 

2009. február 6.

vissza

 


 

RUGET Magyarország Kft.

 

 

"Rugalmas, professzionális, nemzetközi gyakorlattal rendelkező partnerre volt szükségünk, aki jártas az SAP üzemeltetés, az üzleti tanácsadás és a kivitelezés területén is. A HostLogic véleményem szerint vevő centrikus, megbízható partner, aki teljes körű szakmai szolgáltatást kínál, elfogadható áron. Mindenkinek ajánlom, aki korrekt partnert keres üzleti folyamatainak informatikai támogatására."

/Kendelényi János
informatikai igazgató

Lufthansa Technik Budapest Kft./

 

“A hoszting szolgáltatással elértünk némi költségmegtakarítást,
de az egyéb, nem számszerűsíthető
előnyök sokkal jelentősebbek.
Csökkent a kollégák túlzott leterheltsége, és számunkra
nagyon sokat jelent, hogy az adatainkat
maximális biztonságban tudhatjuk, valamint, hogy
nincsenek rendszerleállások miatti kiesések a termelésünkben.
Így nyugodtabbak vagyunk, mint ha
saját magunk csinálnánk az üzemeltetést."

/Muzsek András
vezérigazgató
Kabai Táp Zrt./

 

"A bevezetés alapjául egy Malajziában kidolgozott SAP sablon szolgált, amely nem tartalmazta a hazai számviteli törvénynek és kereskedelmi gyakorlatnak megfelelő beállításokat. Ehhez a testre szabási munkához szükségünk volt egy nagy gyakorlattal rendelkező magyar tanácsadó cégre. A HostLogic által biztosított konzultánsok szaktudása, tapasztalata kiemelkedő volt, ami lehetővé tette a zökkenőmentes éles indulást."

/Szaniszló Tamás
informatikai igazgató

FrieslandCampina Hungária Zrt./

 

"A Ferrero Magyarország Kft. egy megbízható, külső SAP hosting szolgáltatót választott SAP rendszere üzemeltetéséhez. Ezzel az volt a célja, hogy növelje saját eredményességét és rugalmasságát azáltal, hogy az SAP hosting témában nagy tapasztalattal rendelkező cég foglalkozik az SAP technológia és üzemeltetés kérdéseivel. Ennek köszönhetően a Ferrero munkatársainak értékes munkaideje szabadult fel, amelyet így a cég fő tevékenységére fordíthatnak."

 

/Stefano Brandinali
projekt menedzsment iroda igazgató
Ferrero csoport/

 

 

A Lekkerland a HostLogic-ot választotta SAP rendszerének üzemeltetéséhez

"Jelenlegi rendszerünk leválasztásához, illetve magyarországi működtetéséhez kerestünk tapasztalt informatikai tanácsadó céget. A kiválasztási folyamat végén a HostLogic Kft-re esett a választásunk, mert úgy éreztük, hogy a HostLogic részéről megkaptuk azt a maximális támogatottságot, amelyre egy olyan cégnek szüksége van, amely kevésbé járatos az informatika világában. A HostLogic rövid idő alatt felmérte igényeinket és teljes körű megoldást kínált SAP rendszerünk üzemeltetésére. A szolgáltatás magas színvonalához képest pedig olyan versenyképes ajánlatot kaptunk, melyet a mai gazdasági körülmények között nem lehetett figyelmen kívül hagyni."

/Haiman Ferenc
ügyvezető igazgató
Lekkerland Kft./

 

Köszönjük érdeklődését! Kérjük, adja meg az alábbi információkat, és hamarosan kapcsolatba lépünk Önnel!


A *-gal jelölt mezők kitöltése szükséges

Kérem töltse ki a szükséges mezőket!

Nem megfelelő e-mail cím!