HostLogic Zrt. | EKÁER interfész fejlesztés SAP rendszerhez

SAP oldali fejlesztés az EKAER szám igénylés automatizálására

 

A HostLogic Zrt., mint SAP alapú ügyviteli rendszerek professzionális támogatója szeretné felhívni figyelmüket, hogy a 1629/2014. (XI. 6.) Korm. határozat alapján Magyarországon elkezdődött az Elektronikus Közúti Áruforgalom Ellenőrző Rendszer (EKAER) bevezetése. A hatálybalépés dátuma 2015.01.01. Az első két hónap türelmi időszak lesz, március 1-e után azonban súlyos szankciókat helyeztek kilátásba.
A rendelkezéssel kapcsolatos részletes információk ITT találhatóak.

 

2015.03.09-i közleményünk:

A HostLogic Zrt. SAP-EKAER megoldásának V2 verziója 2015.03.05-én megjelent. Az új upgrade csomag olyan törvényi megfelelőségi és kényelmi funkciókat tartalmaz amelyek a felhasználók számára megkönnyítik a program használatát. Ezek a következők:

 • VTSZ-ek kockázatos és normál osztályba sorolása
 • Limitfigyelés kockázatos és nem kockázatos termékekre érték és súly tekintetében.
 • Összevont EKAER szám képzése több szállítólevélre. Az összevonási kritériumok módosíthatók, ezáltal biztosítva a gyors alkalmazkodást a törvényi változásokhoz.
 • Intermodális szállítások kezelése
 • Felségjel kötelező töltése

Terveink szerint a V2 csomag továbbfejlesztésre kerül a törvénymódosításoknak megfelelően, ezek első része április 1-től lép érvénybe, a második része június 1-től. A V2 csomag díja tartalmazza azokat a következő upgradeket 2015 júniusig, amelyek a 2015. február 27-én megjelent törvénymódosítás követésére teszik alkalmassá a SAP-EKAER megoldást, melyhez az adott határidők napjával ismertté váló NAV-EKAER oldali változtatási igények tükrében készítjük el az újabb, már v3-as és v4-es transzportcsomagjainkat, melynek költségeiről a publikációt követően adunk tájékoztatást.

 

2015.04.09-i közleményünk:

A HostLogic Zrt. SAP-EKAER megoldásának V3 verziója 2015.03.09-én megjelent, mely tartalmazza a 2015.04.01-én életbe lépett törvényi változásokat és egyéb kiegészítéseket:

 • Címzetti bejelentés: Kizárólag nem kockázatos termék belföldi viszonylatú szállítása esetén lehetővé válik a Címzett általi bejelentés. Az interfész kommunikációban külön mező szolgál a címzetti bejelentés jelölésére, amit belföld-belföld esetében kötelező megadni. Az SAP-ból ezt az adatot automatikusan küldjük a NAV felé az EKAER szám igénylésekor.
 • Módosítás indoklása: A bejelentőknek minden egyes adatmódosítás (pl. súly, érték, rendszám változása) alkalmával kötelezően meg kell adni a módosítás indokát. Az SAP-ban egy fejlesztett táblában lehet a módosítási indokokat megadni, akár többet is minden egyes módosítható adathoz. A program alapértelmezésben a táblázatban bejelölt “default” értéket veszi fel az EKAER szám módosításakor, de ez az ALV listában a felhasználó által még felülbírálható és új érték megadható.
 • Törlés indoklása: A bejelentőknek minden egyes megigényelt EKAER szám törlésekor kötelezően meg kell adni a törlés indokát.

Egyéb kiegészítések:

 • Csomagolóanyag súlyának megadása: Lehetővé tettük a kiszállítási illetve a beszállítási bizonylatban az össz bruttó súly megadását kg-ban (a kiszállítás/beszállítás csomagolóanyaggal növelt súlya), melyet a NAV felé EKAER szám igénylésekor illetve módosításkor a tételekre súlyarányosan leosztva küldünk.
 • Tétel típusok kizárása: Amennyiben nem szeretnénk a szállításban szereplő bizonyos tételtípusokat a NAV feladásban szerepeltetni, akkor azok kizárását a paramétertáblában egyszerűen megadhatjuk a tételtípus beírásával, onnantól kezdve ezek a tételtípusok nem kerülnek bele a feladásba EKAER szám igénylésekor illetve módosításakor.
 • Import esetén eltérő lerakodási cím: Lehetőség van Import esetén un. Bérraktárba való szállításra is, mindössze a Lerakodási pont partnerszerepet kell ehhez felvenni a beszállítási bizonylatban.

2015.07.01-i közleményünk:

A HostLogic Zrt. 2015.06.15-vel kiadta az SAP-EKAER megoldásának V4 verzióját, mely tartalmában megfelel a 2015. Június 1-vel, és 2015. Július 1-vel hatályba lépő törvényi változásoknak, előírásoknak. Ezek listája a jobb oldali verzió történetben olvasható. A V4-es csomag a V3 csomagot upgrade-eli meg, azaz a V4 működéséhez szükséges hogy minden korábbi verzió telepítve legyen! Ugyanakkor ezzel egyidőben HostLogic Zrt. lezárja a korábbi verziók elérhetőségét, s a továbbiakban már csak a v4-es verzió elérhetőségét biztosítja. Ügyfeleink a V4 szoftvert és a kiegészített dokumentációkat az eddigi gyakorlatnak megfelelően letölthetik ügyfélportálunkról a v4-es licenc megvásárlását követően.

 

2015.07.15-i közleményünk:
A NAV a Virgo Kft.-vel közösen 2015. július 6-án publikálta, hogy 2015. augusztus 15-vel a jelenlegi Virgo interfész felületet lecseréli, és csak az új 1.9-es Virgo felület lesz használható. A HostLogic Zrt. a publikációra való megfelelésként 2015. július 20-án kiadja az SAP-EKAER megoldás v5-ös verzióját, mely már alkalmas lesz az új Virgo felület verzió kezelésére.

 

A HostLogic Zrt. SAP-EKAER megoldása minden SAP ügyfél számára elérhető!

Cégünk mindent megtesz, hogy ügyfelei, illetve a SAP rendszert használó vállalatok a törvényi elvárásnak időben meg tudjanak felelni. Ennek érdekében végrehajtottuk a szükséges SAP oldali fejlesztéseket, mely segítségével az EKAER szám igénylése mind értékesítés, mind az import beszerzés esetén automatizálható. A fejlesztés lehetővé teszi, hogy a rendelkezés következtében extrém mértékben megnövekedett ügyféloldali adminisztrációs terheken enyhíteni lehessen. Mivel a megoldás egy tisztán SAP fejlesztés, ezért semmilyen köztes lépésre nincs szükség, mint pl. riportgenerálás, kézi XML küldés vagy harmadik fél szolgáltatásának igénybe vétele.

 

A programcsomagot, amely standard SAP transport file-okból áll, nem csak a HostLogic Zrt. ügyfelei számára tettük elérhetővé, hanem teljes technikai és felhasználói dokumentációval együtt megvételre felkínáljuk a rendelettel érintett minden magyarországi székhelyű, SAP rendszert használó vállalat számára. 

Új érdeklődők az info@hostlogic.hu email címen vagy a lap alján található regisztrációs mezők kitöltésével igényelhetnek komplett árajánlatot magyar és angol nyelven

AZ SAP-EKAER megoldás működése:

Miután a felhasználó a fuvarral kapcsolatos minden adatot az SAP rendszer megfelelő moduljában rögzített, az EKAER szám igénylési tranzakció az SAP-EKAER megoldásból on-line indítható. A tranzakciót indító gomb lenyomása után azonnal megérkezik a generált EKAER számmal a válasz a NAV-tól, automatikusan letárolódik az SAP rendszerben, és igénytől függően nyomtatáskor megjelenik az adott fuvarokmányon. Az igénylésen kívül lehetőség van az EKAER számok módosítására, törlésére, lezárására és riportálására is! A megoldás kezeli a fuvarszervezéssel vagy a nélkül indított kiszállításokat is.

Kérjük, tekintse meg HD minőségű demo videónkat!

   

Mivel a megoldás egy tisztán SAP fejlesztés, ezért semmilyen köztes lépésre nincs szükség, mint pl. riportgenerálás, kézi XML küldés vagy harmadik fél szolgáltatásának igénybe vétele, ahogyan az alábbi ábra szemlélteti:

 

SAP és EKAER online kapcsolat megvalósítása a HostLogic fejlesztésével

 

A megoldásunk képes multinacionális környezetben is működni. Természetesen figyelembe kell venni az adaptáció során a helyi sajátosságokat. A felhasználói felület magyar és angol nyelven is elérhető. 

 

Automatikus SAP EKÁER interfész

 

A HostLogic SAP-EKAER megoldás dokumentációja

 

 A fejlesztett rendszer teljes dokumentációval kerül átadásra a felhasználó vállalatoknak. Az alábbi táblázat tartalmazza a dokumentációk listáját, melyből a felhasználói kézikönyvet letölthetővé tettük annak érdekében, hogy a program működésére vonatkozó kérdéseket megválaszoljuk.

 

 Documentum/File  Tartalom  Nyelv  Oldalak
 HostLogic_EKAER_Felhasznaloi_kezikonyv_HU  Felhasználói leírás  HU  75
 HostLogic_EKAER_User_guide_EN  User manual  EN  71
 HostLogic_EKAER_Technikai_beallitasok_HU  SAP Bázis tanácsadó számára készült, az előfeltételek technikai beállításához szükséges leírás  HU  25
 HostLogic_EKAER_Technical_settings_EN  Technical settings documentation for SAP basis consultants to fulfill the prerequisits  EN  25
 HostLogic_EKAER_Beallitasi_segedlet_HU  Konfigurációs beállítási segédlet SAP tanácsadók számára  HU  136
 HostLogic_EKAER_Configuration_guide_EN  Configuration guide for SAP application consultants  EN  132
 HostLogic_EKAER_Fejlesztoi_segedlet_HU  Fejlesztési specifikáció segédlet ABAP fejlesztők számára  HU  14
 HostLogic_EKAER_Developer_Guide_EN  Development specification guide for ABAP developers  EN  15
 HostLogic_EKAER_Adat_mapping_segedlet_HU  Adat összerendelés segédlet az adatgyűjtő program módosításához  HU  92
 HostLogic_EKAER_Data_mapping_guide_EN  Data mapping description for modifying data collection program  EN  94
 HostLogic_EAKER_import_sequence  Transport order description document  EN  1
 HostLogic_EKAER_Osszefoglalo_HU  Dokumentáció összefoglaló  HU  3
 HostLogic_EKAER_Summary_EN  Summary of the documentation  EN  3
 HL_EKAER.SAR  SAP transport file for main program  EN  

 

Amennyiben megoldásunk Önt is érdekli, kérjük ezt az alábbi adatok megadásával jelezze felénk, munkatársaink hamarosan felveszik Önnel a kapcsolatot.

 

Név:*
Cégnév:*
Beosztás:
E-mail cím:*
Telefon:*

 

A közzétett adatkezelési tájékoztatóban foglaltakat elolvastam, megértettem. Regisztrációm elküldésével hozzájárulok ahhoz, hogy az EKAER Intrefész fejlesztéssel kapcsolatos kommunikáció és ajánlatadás céljából a tájékoztatóban megjelölt feltételekkel személyes adataimat a HostLogic Zrt. kezelje.

 


AZ SAP-EKAER MEGOLDÁSSAL ELÉGEDETT ÜGYFELEINK
 
 

"A HostLogic SAP-EKAER megoldása nélkül nem tudnánk ezt az adminisztrációs feladatot ellátni. A szoftver élesben elindult, már az összes szállítólevélen automatikusan megjelenik az EKAER szám."

Varga Gyula, Tolnatej Zrt.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 "Gratulálok a HostLogicnak a sikeres megoldáshoz!"
Jenei Ilona, Alföldi Tej Kft.

 
 
 
 
 
 

"A Sole-Mizo Zrt. az országban elsőként alkalmazta az EKAER számok on-line igénylését. Az SAP rendszerben fejlesztett EKAER interface megoldás bevezetési és tesztidőszakában folyamatosan változtak a jogszabályi elvárások, ezért sokszor még munkaidőn túl és hétvégén is kénytelenek voltunk a feladaton dolgozni. A megoldást fejlesztő HostLogic részéről teljesen korrekt volt a hozzáállás, így tudtuk tartani a határidőket. Mind a Bonafarm, mind a Hostlogic részéről ezt egy komoly és jól sikerült projektnek tekintem."

Dóczy István, disztribúciós vezető

 
 

"A Grundfos IS csapata és a HostLogic rendkívüli rugalmasságról kellett bizonyságot tegyenek ebben az igencsak szokatlan és kiszámíthatatlan fejlesztői környezetben. Köszönjük a segítséget!”

Major Lajos, Grundfos Hungary Planning and Manufacturing Manager

 
 

SAP-EKAER megoldás verziótörténete

Ver: 5 (2015.07.20)

 • A NAV 1.9-es programozói interfészének megfelelő módosított XML struktúra implementálása
 • Új mezők implementálása
 • Módosítási logika változásának átvezetése

Ver: 4 (2015.06.15)

 • Egy EKÁER számhoz kapcsolódóan több felrakodási és kirakodási cím kezelése
 • Menetlevél kezelése
 • Egyszerűsített bejelentés, nem kockázatos termékek esetén
 • Lehetőség van tétel hozzáadására (egy kiszállításon belül) + módosítási ok
 • VTSZ szám módosítása + módosítási ok
 • Kereskedelmi áru megnevezésének módosítása + módosítási ok
 • Lehetőség van SZKV mennyiségeket küldeni az EKAER szám lezárása előtt

Ver: 3 (2015.04.09)

 • Címzett általi bejelentés, nem kockázatos termék(ek) szállítása esetén (belföld-belföld viszonylatban)
 • Módosítás esetén a módosítás indok megadása
 • Törlés esetén a törlés indok megadása
 • Csomagolóanyag súlyának megadása
 • Tétel tipusok kizárása
 • Import esetén eltérő lerakodási cím

Ver: 2 (2015.03.05)

 • VTSZ-ek kockázatos és normál osztályba sorolása
 • Limitfigyelés kockázatos és nem kockázatos termékekre érték és súly tekintetében.
 • Összevont EKAER szám képzése több szállítólevélre. Az összevonási kritériumok módosíthatók, ezáltal biztosítva a gyors alkalmazkodást a törvényi változásokhoz.
 • Intermodális szállítások kezelése
 • Felségjel kötelező töltése

 Ver: 1.04 (2015.02.06)

 • Hibajavítás
 • EKAER műveletek gyűjtőmenü
 • Érték és a súly mezőkre részösszeg képzés a listában
 • A fel- és lerakodási időpontokat anyagkiadás után a szállítási fej adatoknál a határidők fülön lehet módosítani
 • Tömeges véglegesítés és törlés lehetősége
 • Bejelentett EKAER számok listázási lehetősége

 Ver: 1.03 (2015.01.30)

 • Hibajavítás
 • Területmenük szűkített funkcionalítással
 • Új szelekciós lehetőségek

 Ver: 1.02 (2015.01.24)

 • Hibajavítás
 • VTSZ számokat maximum 8 hosszan küldi a program a NAV felé

 Ver: 1.01 (2015.01.22)

 • Hibajavítás

 Ver: 1.00 (2015.01.16)

 • EKAER szám kérés/ módosítás/törlés/véglegesítés ki- és bemenő szállításokra
 

 

Köszönjük érdeklődését! Kérjük, adja meg az alábbi információkat, és hamarosan kapcsolatba lépünk Önnel!


A *-gal jelölt mezők kitöltése szükséges

Kérem töltse ki a szükséges mezőket!

Nem megfelelő e-mail cím!